Spoed
empty
home   /   behandelingen
Vorige Volgende

Vullingen

vullen.jpg

 

Een vulling zorgt ervoor dat een gaatje (cariës), na het uitboren, weer wordt opgevuld/afgedekt

Een gaatje (tandbederf), ook wel cariës genoemd, onstaat door bepaalde bacteriën die de tand(en) en/of kies(zen) doen infecteren. Gaatjes kunnen ontstaan door teveel tandplaque, slechte levenstijl: denk hierbij aan het eten en drinken van vele suikers en zuren, door genetische aanleg of medicijn gebruik. 

Tijdens een controle afspraak of tijdens een andere behandeling kunnen er in één of meerdere tanden en/of kiezen gaatjes geconstateerd worden. Het is belangrijk dat het/de gaatje(s) behandeld worden doormiddel van een composiet vulling. Een vulling zorgt ervoor dat een tand of kies, na het uitboren van een gaatje(s), weer wordt afgedicht. Het gaatje word, naar keuze van de patiënt, uitgeboord onder plaatselijke verdoving. Zodra het gaatje is uitgeboord en schoon is worden er eerst wat middelen op de tand/kies gesmeerd om ervoor te zorgen dat de vulling kan blijven zitten. Daarna word de definitieve vulling geplaats en uitgehard met speciaal blauw UV licht. Wij zetten alleen witte composiet vullingen, dus grijze amalgaam vullingen worden hier niet meer gebruikt. Als laatste stap word de vulling nog even bijgewerkt/bijgeslepen op hoogte en vorm, zodat de vulling niet te hoog is en mooi afgewerkt is. Wanneer de vulling te hoog is en u blijft hier te lang mee doorlopen kan het gebeuren dat uw zenuw geïrriteerd raakt en u een gevoelige/pijnlijke tand en/of kies krijgt. 

Het kan ook voorkomen dat u een gaatje heeft, maar deze is gestopt. Zo'n gaatje kunt u herkennen aan een zwart kleurig puntje op de tand of kies en aan de hardheid van het plekje. Deze gaatjes hoeven niet per direct behandeld te worden. Het is namelijk mogelijk dat het gaatje weer kan gaan remineraliseren (herstellen). Belangrijk is dat wij dit plekje/deze plekjes goed in de gaten houden bij elke controle en zullen hier dan extra alert op zijn en aandacht aan besteden.

Gaatjes bij kinderen:
Bij kinderen is het uitboren van een gaatje vaak niet vanzelfsprekend. Er zou eerst een kleine foto gemaakt moeten worden om te zien hoe diep het gaatje zit. Bij melk tanden en kiezen is het namelijk zo dat de zenuwholte, ook wel pulpaholte, zeer groot is en je met het uitboren snel bij de zenuw zit. Vaak word er dan gekozen om het gat uit te boren en instructie gegevens aan de ouders en de kinderen om het gat heel goed schoon te houden. Zo zorgen wij ervoor dat het tandbederf uit de kies is en er ruimte word gehouden voor de 'grote mensen' kies van het blijvende gebit. Het kan nameijk voorkomen dat als je een tand of kies bij kinderen op een te vroege leeftijd trekt de ruimte tussen de andere tanden en kiezen kleiner wordt, waardoor de nieuwe kies geen ruimte heeft/krijgt om goed door te komen. Mocht bovenstaand niet goed functioneren of is het voor de ouders en/of het kind lastig om de plek goed schoon te houden/maken dan kan er gekozen worden om een rvs kapje over de tand of kies te plaatsen. Dit is een kapje van zilver/grijs aluminium wat esthetisch natuurlijk niet de mooiste oplossing is, maar het functioneert wel goed en er kan daardoor geen viezigheid of etensresten in het gaatje gaan zitten.